Azt gondolhatod, hogy az éttermek tiszták és biztonságosak, de ez nem mindig igaz. Nem szabad elfelejteni, emberek dolgoznak ezeken a helyeken és az emberek hibáznak . A hibák eredménye pedig a gyakran előforduló ételmérgezés ami több formában és erősségben jelentkezhet, az émelygéstől a kórházi fertőző osztályig.
Van néhány dolog amire odafigyelhetünk amikor a vacsora helyszínét választjuk ki.
• Szánj időt a kutakodásra, olyan korban élünk amikor az emberek bátran és szívesen osztják meg a véleményüket az elfogyasztott ételről és a vacsora körülményeiről. Így hamar kiderül ha előfordulnak nem várt tünetek a kellemes étkezés után.
• Figyelj a részletekre már a belépésnél, az asztalod elfoglalásánál, vagy egy mosdólátogatás alkalmával. A koszos , homályos, foltos teríték árulkodó lehet, csakúgy mint a nem kellően takarított mellékhelyiségek, vagy a konyha azon része ami belátható a vendégtérből. Gondold csak végig- ha egy étterem megengedi magának, hogy a vendégek szeme előtt lévő dolgok jól láthatóan szennyezettek legyenek, akkor képzeld el mi lehet a konyhában.
• Ne fogadj el langyos ételt. A langyos étel valószínűleg várta már egy ideje, hogy kihozzák, esetleg hamarabb elkészült egy nagyobb adagban. Sokszor csinálnak ilyet a konyhákon, hogy bizonyos ételek, amelyekre nagyobb a kereslet és az elkészítési ideje is hosszabb, ott várakoznak akár délelőtt óta. Ezután gyakori, hogy a sietség miatt nincs idő megfelelő újra-hőkezelésre, tányérra pakolják, egy pici mikró és már ott is van az asztalodon.
• Ezután az éjszaka közepén jönnek a gyomorgörcsök és a hányás.
• Vannak kifejezetten veszélyes ételek amelyeket én csak akkor választanék étteremben ha megbízom a cégben, jó nevük van és régen működnek.
• Ezek közé tartoznak a nem megfelelően hőkezelt húsok, a tojásból készült ételek, azok amelyeknek nagy a víztartalma.
• Ha steak, akkor minimum médium, a madártejet inkább télen. Gondot okozhatnak azok a salátaöntetek amelyek rejtetten tartalmaznak állati eredetű élelmiszert. Egy öntetben simán lehet nyers tojás vagy akár szardella paszta is.
• A sushi nagyon biztonságos étel, ha jól készítik el, de hiányos élelmiszerkezelési ismeret mellett akár komoly következménnyel járó ételfertőzés is lehet belőle.
Összefoglalva tehát, ha új éttermet terveztek kipróbálni az ünnepi időszakban, szánjatok rá egy kis időt, hogy utána néztek a hely értékeléseire és érdemes tudatosan választani is az étlapról. Egy kis odafigyeléssel nagy kellemetlenségtől óvhatjátok meg magatokat.
Hagyj üzenetet